Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Használj jeget!

Használj jeget!

Amikor italfogyasztásról, keverésről vagy koktélozásról van szó, az egyik, ha nem a legfontosabb dolog hogy szó essen a jégről! Sokan nem szeretik a sok jeget az italukban, vagy egy koktél készítésénél nem használunk eleget. Miért?

 A legtöbbünk gondolatai között - legalábbis aki készített vagy rendelt kevert italt eddigi élete során - már biztosan felmerült az a kérdés, hogy miért kapunk egy "gigantikus" jégtömböt miközben mi a koktélt szeretnénk elfogyasztani, de legalább videót mindenki látott amiben feszegetik ezt a kérdést. Első kivetnivalóként talán ami leginkább szembeötlik hogy: " - Ennyi?! "  Merül fel bennünk az égető kérdés. Érthető, hiszen szemmel látható, hogyha az italunkból eltávolítjuk a jeget mi marad? 1 - 1,5 dl késztermék. Aztán tovább gondolva hamar arra a következtetésre jutunk hogy ez a sok felesleges jég még fel is fogja hígítani a koktélunkat amint el kezd olvadni. Felháborító.

 Feltételezhetjük hogy a mixer, vagy bartender, szóval az ember aki a bárpult mögött áll és készíti az italokat, már vendégként is tapasztalhatott hasonlót, és lehet, hogy már többen a vendégei közül is felrótták neki  a dolgot. Akkor mégis miért tömi tele jéggel az eredendően is jégideg italunkat? Adódik a kérdés.

 A válasz nagyon egyszerű, ami azt illeti több oka is van. Ám az első és a legfontosabb: mindenki tökéletes italt kapjon, aminek az utolsó kortyáig az összes ugyanazt az élvezetet nyújtsa mint az első. Ebben segít nekünk a jég. A jég adja meg az italnak a volumenét, nem elvitatott tény hogy jobban esik a szemnek egy teli pohárra ránézni, de ezen túlmenően segít megőrizni az eredeti állagát. Minél több jég van ugyanis a poharunkban, annál lassabban fog beleolvadni az italunkba! Lassabban vizesedik tehát a koktélunk, hiszen mérhetően tovább tudja megtartani az ideális hőmérsékletét. Különösen fontos ez a nyári, meleg időszakban. Koktélokat többféle módon is készíthetünk, de mindegyiknél közös a cél, hogy az ital megfelelő hőmérsékletű legyen, valamint egy minimális jég víz beleolvadjon, ez is a recept része.

 Bármikor könnyedén tesztelhetjük elméletünket akár otthon is! Készítsünk el kettő italt ugyan azon a módon, majd mind a kettőt töltsük ki egyszerre pohárba. Az egyikbe helyezzünk annyi jeget amennyi csak belefér, a másikba ennek a felét, vagy tetszés szerint csak egy-két darabot. Hamar látni fogjuk az eredményt: a kevés jéggel elkészített italba beleolvad a jég, felvizezi azt és felveszi a környezetének a hőmérsékletét. Ezzel szemben a másik, jéggel teli pohárban a koktélunk még sokáig élvezhető marad még egy forró nyári napon is. Fontos tudni hogy minél kisebb felületen érintkezik a folyadék a jéggel, annál lassabban olvasztja meg azt. Ezért terjedtek el, és használnak kocka, gömb vagy egy kisebb téglára hajazó jégdarabokat a magukra valamit is adó bárok. De természetesen egy Gintonic vagy egy Cuba libre tökéletesen élvezhető lesz egyszerű kis jégkockákkal is. Sok kis jégkockával.

 Összességében egyszerűen nagyszerű dolog egy tökéletes és sokáig élvezhető italt elfogyasztani, és most már láthatjuk mennyire fontos szerepet játszik mind ebben a jég. Ne féljünk akár otthon is használni, egyszerűen kezdhetjük gyártani a saját jégkockáinkat a mélyhűtőben. Sokat emel az otthoni baráti összejövetelek vagy iszogatások fényén hogyha finom italokat kapnak a vendégek.